Mijn verhaal

Mijn verhaal

Rond mijn 16e ben ik hooikoorts gaan ontwikkelen. Dit in combinatie met een fruitallergie. Dit was/is voor mij een echte straf, ik ben dol op fruit! In mijn 20’er jaren ben ik hiervoor medische hulp gaan zoeken.

Ik kon echt maar weinig soorten fruit eten en ook bijvoorbeeld van aardappels schillen kreeg ik enorme niesbuien. Ik merkte ook dat dit in het hooikoorts seizoen erger was.

Uit een allergie test bleek dat ik overal op reageerde; dit maakte de test niet betrouwbaar. Er is voor gekozen mij immunotherapie aan te bieden. Dit betekent dat ze je pollen inspuiten (je allergie), zodat je lichaam antistoffen daartegen aan gaat maken. Deze immunotherapie heeft drie jaar geduurd, zonder effecten. Na drie jaar is het bewezen dat het geef effect meer oplevert, dus is hiermee gestopt.

Vervolgens ben ik in 2013 ben ik zonder reden in drie weken tijd 5 kg afgevallen. Dat was erg veel voor mijn BMI, dus viel dan ook erg op. Ik heb het in de gaten gehouden of ik nog meer afviel, of dat het er juist weer aankwam. Geen van beiden was het geval. Toch bleef ik wel last houden van mijn buik. Opgezet gevoel, vermoeid, moeilijke stoelgang. Zelf had ik het vermoeden dat ik mogelijk een bacterie op had gelopen in Bangladesh (waar ik zes maanden gewoond heb in 2011). Waardoor ik eind 2013 hiermee naar de huisarts ben gegaan. Deze heeft me doorverwezen naar de MDL-arts (maag-darm-lever), die darmonderzoek en bloedonderzoek gedaan heeft. De hypothesen waren glutenintolerantie of ziekte van Crohn.

In de tussentijd heb ik de alternatieve geneeswijzen opgezocht, op advies van een vriend. Ik ben zelf wetenschappelijk onderlegd, maar sta altijd wel open voor de inzichten vanuit de alternatieve kant. Met de dame die de bioresonantie afnam had ik totaal geen klik, dus in eerste instantie was ik hier niet tevreden over. De uitslag was: voorzichtig met gluten en suiker.

Uit het medisch onderzoek kwam niets. Dat was positief: er was geen medische oorzaak voor mijn darmklachten. Er waren geen beschadigingen te zien, mijn darmwand is intact. Diagnose: PDS. Ondanks dit goede nieuws was ik niet veel verder. Op advies van de arts heb ik een diëtist opgezocht. Onder haar begeleiding heb ik het FODMAP dieet gevolgd. Dit is een eliminatie-dieet waarbij je eerst zes weken alle productgroepen (zoals gluten, lactose, suiker, gasrijke groenten) vermijdt en daarna één voor één gaat testen. Spelt en haver zijn (beperkt) toegestaan binnen het FODMAP dieet. Door dit dieet ben ik erachter gekomen dat ik tarwe intolerant ben. Dit betekent niet dat ik gluten intolerant ben! Ik mag wel spelt & haver, maar bijvoorbeeld geen rogge en gerst.

In de jaren erna ben ik erachter gekomen dat er (toendertijd) weinig glutenvrije recepten waren en al helemaal weinig FODMAP vriendelijke recepten.

Door mijn dieet ben ik zelf in het koken gedoken en is dit mijn hobby geworden. Ik heb aan de levende lijven ondervonden dat gezonde voeding bijdraagt aan je welzijn, en hoe! Doordat ik glutenarm ben gaan eten, nam mijn vermoeidheid af, ik ging beter slapen, mijn humeur werd (gemiddeld) beter en mijn opgezette buik ging weg.

Er hangt dus veel meer mee samen dan die moeilijke stoelgang. Sinds die tijd eet ik zo glutenvrij mogelijk. Ik weet heel goed wat ik wel wat ik niet kan eten. Ik maak dus ook soms de afweging om te ‘cheaten’. Ondanks dat ik erg goed oplet, lukt het me niet de algehele balans te vinden. Het blijft in ups & downs gaan. Recent ben ik in contact gekomen met een Ayurvedische coach. Onder haar begeleiding heb ik een lente detox gedaan, met aansluitend een coachingssessie. Dit heeft mij ontzettend veel opgeleverd! In een aparte blog lezen jullie hier meer over. Dit maakt dat Ayurveda nu een prominent onderdeel is van mijn levensstijl, wat je dus ook terug vindt op deze site.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *