Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Dit weekend had ik zin om te bakken. Gewoon zomaar. Het nadeel vind ik altijd dat je dan met een hele taart zit. Maar! Een vriendin had dé oplossing. Zelf taarten bakken en vervolgens naar wie wil op de fiets rondbrengen. Een soort bak & workout challenge heb ik ervan gemaakt. Meerdere mensen happy en ik de calorien van mijn eigen stukje er weer af gefietst.

Al met al ook weer een dag zoet. Het bakken van taarten vind ik ontzettend leuk om te doen en met dit lekkere weer is fietsen ook geen straf.

Zo maakte ik deze overheerlijke lemon meringue cheesecake, naar recept van Laura’s Bakery. Haar recept vind je hier. Ik paste hem wat aan en maakte hem o.a. glutenvrij.

Ingrediënten voor de bodem:
 • 200 gram glutenvrije maria biscuitjes
 • 100 gram boter
Ingrediënten voor de vulling:
 • 700 gram roomkaas
 • 210 gram suiker
 • 4 eieren
 • 1 eidooier
 • 50 ml slagroom
 • 1 tl vanille extract
 • 20 gram bloem
 • 300 gram lemon curd (potje)

Ingrediënten voor de topping:

 • 3 eiwitten
 • 100 gram fijne suiker
 • 90 gram poedersuiker
 • snuf zout

Bereiding:

Smelt de boter van de bodem in een pannetje. Verkruimel de koekjes met een vijzel. Roer de gesmolten boter door de koekjes en roer goed door. Vet een springvorm in en beleg met de bodem. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet dit in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de roomkaas, eieren en eidooier in de keukenmachine. Klop totdat de roomkaas luchtig is. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Voeg vervolgens de slagroom, bloem en vanille extract toe. Klop goed door. Als laatste voeg je de lemon curd toe en klop je het geheel nog goed door. Giet dit alles in de springvorm, op de bodem. Bak de cheesecake in 1,5uur af. Laat hem daarna nog twee uur in de oven staan om af te koelen.

Als de cheesecake gebakken is, ga je aan de slag met de meringue. Je maakt dit het liefste zo laat mogelijk. Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg dat je een vetvrije kom hebt. Om hier zeker van te zijn, kun je de mengkom eerst uitvegen met wat citroensap. Doe de eiwitten in de mengkom en klop op. Voeg geleidelijk aan de fijne suiker toe en klop het eiwit op totdat de suiker is opgelost. Je krijgt een mooi stijfsel. Spatel vervolgens de poedersuiker voorzichtig door de meringue.

Doe de meringue in een spuitzak en maak op een bakplaat belegd met bakpapier kleine toefjes. Zet die vervolgens ongeveer 15-20 minuten in de oven. Je kunt voelen/proeven of ze klaar zijn. Zijn ze knapperig van buiten, maar nog zacht van binnen? Dan zijn ze goed. Als ze van buiten ook nog zacht zijn, dan hebben ze nog iets langer nodig.

Laat de meringues goed afkoelen en bedek de bovenkant van de cheesecake met de toefjes. Voor de finishing touch kun je de taart nog even 4 minuten onder de grill zetten, zodat de meringues die mooie bruinige kleur krijgen. Maar pas op! Als je grill te hard gaat, loop je het risico dat je meringues verbranden…

Het is wat werk, maar het is daarna ook heerlijk genieten! Zelf was ik er best wat trots op 🙂Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *