Kitchari

Kitchari

Tussen kunst en kitsch-ari. Kitchari is het mono-dieet in de Auurvedische (lente) detox. Kitchari is een one-pot gerecht, gebaseerd op (basmati) rijst en mungbonen. In combinatie met vele kruiden maakt dit een veelzijdig en smakelijk geheel. Als je geen zin hebt in een meerdaagse detox, zou je wel eens kunnen proberen om dit te eten. De meeste Ayurveda’s eten dit eens per week.

Ingrediënten:

  • 100 gram mungbonen (week een nacht van te voren)
  • 200 gram basmati rijst
  • 3 cm gember, fijn gehakt
  • 2 el ghee of sesamolie
  • 1/2 theelepel komijnzaad gemalen
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel koriander gemalen
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 soorten seizoensgroenten, bij elkaar 1 1/2 kop

Bereiding:

Zorg dat je de mungbonen zeker 8 uur van te voren laat weken. Verhit in een pan de olie. Voeg de mosterdzaad en komijnzaad toe. Voeg vervolgens de gember toe en roer goed door. Voeg de mungbonen toe, roer door en doe er twee koppen water bij. Laat dit 10 minuten koken, zorg er wel voor dat het niet droog kookt.

Voeg vervolgens de rijst en de rest van de kruiden toe. Laat dit 5 minuutjes koken. Voeg als laatste de groenten toe en kook nog 5 minuten.

Tip: je kunt er voor kiezen nog andere kruiden toe te voegen die beter bij de groenten passen. Zo past kerrie goed bij bloemkool, broccoli en prei. Nootmuskaat en kardemom passen goed bij wortel en bloemkool. Paprikapoeder past goed bij boerenkool en snijbonen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *