Falafel

Falafel

Zelfgemaakte falafel; zo ontzettend simpel en zo ontzettend lekker! Zelf gebruik ik het liefste droge kikkererwten, die ik de hele dag (of nacht) laat weken. Maar je kunt gerust ook kikkererwten uit blik gebruiken. Gooi dan het ‘sap’ uit het blik niet weg! Dit noemen ze ‘aquafaba’ en is de vegan variant van eiwit dat goed op te kloppen is.

Ingrediënten:

  • 200 gram kikkererwten
  • 1 el versie peterselie, fijn gehakt
  • 2 knoflook teentjes
  • 50 gram kikkererwtmeel (of ander meel)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/2 el olijfolie
  • Snufje zout
  • 2 pita broodjes
  • Handje babyspinazie

Bereiding:

Zorg dat de kikkererwten zeker acht uur hebben kunnen weken, als je droge gebruikt. Doe de kikkererwten samen met de kruiden, peterselie, knoflook (fijn gehakt) en olie in een keukenmachine. Mix tot een glad geheel. Voeg het meel toe en mix nogmaals goed door.

Voel even of het geheel te nat is, het moet een beetje nat zijn, maar niet té. Voeg in dat laatste geval een klein beetje extra meel toe. Laat dit het liefste even een half uurtje in de koelkast staan.

Maak er daarna balletjes van. Dit gaat het beste als je handen een beetje nat zijn. Vallen de balletjes direct weer uit elkaar? Voeg dan nog een beetje bloem toe.

Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Bak de balletjes aan beiden kanten goudbruin. Verwarm in de tussentijd de pita broodjes in de oven.

Snijd de pita broodjes voor de helft open. Beleg met de babyspinazie en de falafel. Doe er naar eigen keuze saus op.

Tip: heb je balletjes over? Maak er de volgende dag een salade mee!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *