Moussaka

Moussaka

Griekse moussaka is nog een van mijn favorietjes. Als wij bij de Griek gaan eten, hoef ik de kaart niet eens te zien. Van zoveel vlees word ik toch niet blij. Maar van moussaka dus wel! En zo moeilijk om te maken is het niet. Je hebt er alleen, net als bij lasagne, wat tijd voor nodig.

Ingrediënten: (voor 2-3 personen)

 • 4 medium aardappels (je kunt ook een zakje voorgekookte aardappelschijfjes kopen)
 • 1 aubergine
 • 300 gram gehakt
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 laurierblaadje
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 2 theelepels oregano
 • 100 gram boter
 • 30 gram bloem (of maizena als je glutenvrij wilt)
 • 100 ml melk
 • Handje geraspte (Parmezaanse kaas)
 • Snufje nootmuskaat

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook deze 5 minuten voor. Zet apart. Snijd de aubergine in plakken en leg op een bord/plaat. Bestrooi met zout, zodat het vocht uit de aubergine trekt. Doe dit aan beiden kanten. In de tussentijd kun je de uien en knoflook fijn snijden. Verhit in een koekenpan wat olie en fruit de ui & knoflook, samen met het laurierblaadje. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg vervolgens het blikje tomatenpuree toe (dit zijn zo’n 2el). Voeg tevens de oregano, paprikapoeder en 1 tl kaneel toe. Roer goed door elkaar en doe het gehakt mengsel in een kommetje. Vul de pan weer met wat olie, waarin je de aubergine aan beiden kanten kort bakt. De aubergine mag licht bruin kleuren.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in. Leg de aardappelschijfjes onderin, gewoon een laagje. Hoeft niet dakpansgewijs. Hierop gaat het gehakt mengsel, dat druk je goed aan. Daar bovenop leg je de plakken aubergine. On top gaat de bechamelsaus:

Laat de boter in een steelpan smelten. Voeg vervolgens de bloem toe, zet het vuur laag. Roer met een garde goed door. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, waarbij je goed blijft roeren. Als je dit te snel doet en niet goed roert, krijgt je klontjes. Als de saus de gewenste dikte bereikt heeft, voeg je een handje Parmezaanse kaas toe en de nootmuskaat. De kaas laat je nog even smelten, roer de saus goed door. Giet vervolgens over de aubergines in de schaal. Bestrooi nog met 1 theelepel kaneel.

Bak af in 40-45 minuten.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *