Honger; ken jij het verschil?

Honger; ken jij het verschil?

Weet jij het verschil tussen mentale honger en fysieke honger? En ken je dat verschil ook bij jezelf? Weet je wanneer je eet? Welke honger vind jij het moeilijkst te stillen?

Je fysieke honger gevoel, is het signaal dat je lichaam geeft als je maag leeg is. Je maag gaat knorren. Als je iets eet, gaat dit knorren weg. Eet je niets, dan komen er signalen bij zoals je flauw voelen, duizelig worden of zelfs flauw vallen. Dit zijn allemaal fysieke verschijnselen dat je lichaam behoefte heeft aan energie.

Maar het merendeel van de mensen, eet wanneer je mentale honger hebt. Dit is geen echte honger. Dit is de drang naar iets zoets, zin hebben in iets hartigs, trek krijgen van iets lekkers ruiken, vinden dat je een chocolaatje verdiend hebt, etc. Dit is dus honger vanuit je hersenen. Je lichaam heeft op dat moment geen eten nodig. Deze honger zorgt ervoor dat we vaak de verkeerde dingen eten en dat we teveel eten. Maar ook dat we uit emotie eten.

Wil jij bewuster zijn van je honger gevoel en niet vanuit je mentale honger eten? Hier 3 tips om je fysieke honger gevoel aan te wakkeren:

  1. Wacht met eten, totdat je maag knort. Eet niets tot die tijd, eet dus ook niet op vaste tijden. Zorg wel dat je dus altijd iets te eten bij je hebt, maar eet niets als je geen honger hebt.
  2. Heb je het idee dat je honger hebt? Drink eerst een glas water. Als je dan nog honger hebt, eet je iets.
  3. Ga iets doen wat afleid. Fysieke honger dringt daar doorheen, je maag blijft knorren. Mentale honger verdwijnt als je concentratie ergens anders op gericht is.

Als je deze tips opvolgt, zul je zien dat je veel minder vaak (fysieke) honger hebt dan je denkt! En je cravings worden ook aanzienlijk minder. Maar geef jezelf ook de tijd. De mentale honger is moeilijk om te negeren, zeker als dit een patroon is geworden. Probeer juist dan wat kleine ‘mentale-eetmomentjes’ in te plannen, zodat je het beter onder controle krijgt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *