Kennismaking Ayurveda

Kennismaking Ayurveda

Zo’n twee maanden geleden deed ik mee aan een Ayurvedische lente detox bij Tripti Earth. Hiervoor had ik nog nooit van Ayurveda gehoord en wist ik ook niet wat het inhield. Een vriendin vroeg me of ik mee wilde doen en ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen, dus kom maar op!

Wel nog met de intens verschrikkelijke ervaring van het sportvasten in mijn achterhoofd, zonk de moed me in de schoenen toen ik het menu zag. Wat een ellende dacht ik, wéér honger lijden! Maar niets is minder waar. Ik bekeek het nog eens goed en het viel reuze mee, er zaten alleen wat ingrediënten in waar ik nog nooit van gehoord had. Karen van Tripti Earth trapte de week af met een webinar. Dit was ontzettend fijn! Karen is een hele fijne warme vrouw met een rustige uitstraling. En het belangrijkste; niets moet, alles mag. Het gaat erom hoe je je voelt. Je moet absoluut geen dingen doen die niet goed voelen! Wat een compleet andere kant dan het sportvasten dus.

Vol goede moed begon ik aan de detox week. Hoe die detox eruit ziet, lees je hier. De Ayurveda gaat ervan uit dat lichaam & geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Niet alleen heeft hoe je je voelt invloed op wat je eet, het geld andersom net zo. De Ayurveda gelooft er dan ook in dat ziekten, stress en ongemakkelijk een uiting zijn van een disbalans, zoals mijn hooikoorts.

Na de detox week heb ik een aanvullende coaching sessie gedaan met Karen, om erachter te komen wat mijn dosha’s zijn. Blijkt dat ik ze alledrie evenveel heb. Tijdens de week en coaching ben ik erg geïnteresseerd geraakt. Ondanks dat ik zelf (hoog) wetenschappelijk opgeleid ben, uit ervaring weet ik dat alternatieve geneeswijzen veel kunnen brengen. Ik heb het boek Pukka aangeschaft, wat een goede inleiding geeft. In mijn levensstijl heb ik nu vaste Ayurvedische elementen ingebouwd, waar ik op vertrouw en die ik goed na te leven vind.

En ik kan je vertellen: ik ben fan! Ayurveda is een levensstijl en overtuiging die iedereen goed zal staan. Weg met diëten, weg met je niet goed voelen. Op naar balans! Sinds ik meer naar de Ayurveda leef, voel ik me veel beter. Ik voel ook veel beter aan mijn lichaam wat goed voor me is, of als het even niet goed gaat. En het belangrijkste; ik weet dat dus sneller en makkelijker te tackelen. Niet alleen door voeding, ook door lichaamsverzorging én mindverzorging. Het ‘in balans zijn’ gaat over meer dan alleen op gewicht zijn. Maar ook dat is een pluspunt: ik ben eindelijk die laatste zwangerschapskilo’s kwijt en ben tevreden met hoe mijn lichaam nu is. Én ik heb geen één dag meer hooikoorts gehad!

Natuurlijk zit er ook een ‘downsite’ aan. Voor mij is dat, dát ik nu juist alles beter aanvoel. Dus cheaten wordt minder aantrekkelijk. ‘S avonds snoepen, maakt dat ik slecht slaap. Dat alles maakt je nog bewuster en maakt het soms wel lastiger om je maar gewoon te laten gaan. Alhoewel het bij eenmalige escalaties reuze mee valt.

Hier een aantal voorbeelden van elementen die ik nu naleef:

  • Naar de seizoenen leven, wat betreft groenten & fruit
  • Meer biologisch eten
  • ‘S middags de (warme) hoofdmaaltijd nuttigen
  • Mezelf insmeren met voedende olie
  • Geen zuivel & fruit combineren
  • Meer gebruik maken van de natuurlijke werking van kruiden
  • Beter naar mijn lichaam luisteren

De komende tijd zal ik jullie hierover wat meer vertellen! Ben je geïnteresseerd geraakt? Dan kan ik je een coaching bij Karen ontzettend aanbevelen!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *