Mindful op reis met een 1-jarige

Mindful op reis met een 1-jarige

Het is vast heel herkenbaar; op vakantie met je kind. Hoe doe je dat op een manier waarbij je zelf ook tot rust komt? De leeftijd is ontzettend belangrijk! In deze blog onze ervaring en tips om mindful met een 1-jarige op vakantie te kunnen.

Wij zijn echte reizigers (backpackers) en deinzen dus niet zomaar terug voor een uitdaging. In januari zijn wij nog met een baby van zeven maanden naar Nieuw-Zeeland geweest en dit ging perfect. Dus dachten wij dat met een 1-jarige net zo zou verlopen. Niet eens zo specifiek over nagedacht. Wel hebben we de keuze gemaakt niet zo ver te gaan vliegen, we kozen voor Europa. Dit had er ook mee te maken dat we in de zomer weg gingen, waardoor je ook in Europa dan mooi weer hebt.

We kozen voor Sicilië, Italië. Daar wilden we al lange tijd nog heen, maar kozen zelf dus vaker voor reizen buiten Europa. In het samenstellen van onze reis hebben we bewust gekozen voor wat meer rust; drie dagen op één plek in plaats van sneller door. Daarnaast maakten we de keuze voor overal appartementen/Airbnb’s, zodat onze kleine man goed kon slapen overdag en wij dan niet altijd in dezelfde ruimte zitten. Zelf vind ik het ook erg fijn om een keukentje te hebben, zodat je niet verplicht bent om drie keer per dag buiten de deur te gaan eten.

Vooropgesteld: onze vakantie was heerlijk. Zeker in deze tijd, was het erg fijn om écht even weg te zijn. Uit huis, uit de vertrouwde omgeving waar we al maanden in zitten. We hadden enorm geluk dat onze vakantie naar Sicilië gewoon door ging. Onze zoon is een erg makkelijk ventje, die goed slaapt, alles eet en altijd vrolijk is. Maar! Het is toch niet mis om met een kleintje van 14 maanden op pad te gaan. Kinderen hebben meer tijd nodig om te wennen, dus om de drie dagen wisselen betekende voor hem snel schakelen. Op iedere nieuwe plek waar we hem in bed legden, werd hij het eerste slaapje snel wakker. Niet weten waar hij is en papa & mama kwijt. Wij zorgden natuurlijk dat we in de buurt waren en bij het volgende slaapje was dit geen probleem meer. Op iedere nieuwe plek had hij ook echt even de tijd nodig om de ruimte te leren kennen en te ontdekken wat hij daar kon.

Ons zoontje kan nog niet zelfstandig lopen; hij loopt nog aan de hand. Daarnaast kan hij ook nog niet praten. Dus zichzelf kenbaar maken is nog niet altijd makkelijk. Tevens zit hij in de overgang van twee naar één slaapjes. In de buggy slapen lukt soms wel, maar dan is dit maar een half uur. Dan wil je toch dat hij die dag een goed slaapje heeft in zijn bed, anders raakt hij oververmoeid.

In het begin lukte ons dit prima en was vooral het afschakelen erg lekker. Zwemmen in de zee vind ons zoontje geweldig, dus dat maakte het voor ons ook erg fijn. Tijdens de slaapjes gingen wij lekker een boekje lezen in de zon, of zelf ook even bijslapen. Of één van ons haalde koffie met wat lekkers, wat genoeg te vinden is in Sicilië. Toen we halverwege onze reis een appartement hadden zonder buiten, werd het voor ons moeilijker. We konden dus zelf niet genieten van het zonnetje in zijn slaapjes, waar we dit wel wilden. Daarnaast is het echt plannen! Als je rustig opstart ‘s ochtends, betekent dit dat je rond half 10 de deur uit bent. Dan heb je een uurtje voordat meneer weer naar bed gaat. Dat is dus geen ontdekkingstocht door de stad. Na het slaapje ga je lunchen en heb je nog wat ‘vrije tijd’. Dan weer een slaapje (dit is vaak een hele korte bij ons). Dan heb je vervolgens nog tijd om iets te ontdekken en rond zes uur zorgden we dat we weer thuis waren voor eten en naar bed. Het ritme gaat op vakantie gewoon door! Als je hier niet bewust bij stil staat, heb je kans dat je aan het einde van de vakantie niet uitgerust, maar uitgeblust bent.

Hoe voorkom je dat? Hier een aantal tips om mindful op vakantie te gaan:

  • Acceptatie! Dit klinkt simpel, maar dit is echt the key. Accepteer dat je op vakantie in hetzelfde ritme zit als thuis. Of laat je schema los en accepteer dat je kind uit zijn ritme is (met alle mogelijke gevolgen)
  • Pak je momentjes. Ook dit klinkt simpel en geld thuis ook, maar op vakantie nog meer. Als je kind slaapt, heb je ‘vrije’ tijd. Dus doe wat je fijn vind. Wij wisselden bijvoorbeeld wel eens af: manlief in de zon een kopje koffie, ik thuis met een boek bij de kleine uk.
  • Laat los wat je zelf wilt zien. Vakantie gaat niet meer om wat er allemaal te zien is, maar om hoe iedereen het fijn heeft. Dus ga geen lijstje maken met wat je allemaal wilt zien. Alles wát je ziet is meegenomen.
  • Maak geen dagprogramma, maar go with the flow. Zo heb je de minste kans dat je dagprogramma dus ook in de soep loopt. Slaapt je kind die dag veel? Dan doe je dus ook wat minder.
  • Gebruik een babyfoonapp. Deze zijn niet gebonden aan afstand. Wat betekent dat je, als je kind om 19.00uur in bed ligt, je met babyfoon app best een straat verderop samen kan gaan eten. Denk eraan dat je natuurlijk niet te ver weg bent en je kind veilig is.
  • Blije kinderen, blije ouders. Cliché, maar waar. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je naar de camping moet, maar houd er wel rekening mee dat je kind dingen kan doen die hij/zij leuk vind. Daar laad je zelf ook van op.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *