Tikka massala

Tikka massala

Bij tikka massala denk ik nogal snel aan kip, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn! In het kookboek ‘VEG’ van Jamie Oliver staat een heerlijk recept voor tikka massala, waarbij bloemkool en paneer de basis vormen. Schrik niet van de hoeveelheid kruiden. Als je gewend ben recepten van Jamie Oliver te koken, dan heb je dit waarschijnlijk allemaal in de kast staan.

Dit recept is ook zeker geschikt voor vegans, dit vergt kleine aanpassingen. Zie hiervoor de ingrediëntenlijst.

Ingrediënten:

 • kleine bloemkool, in roosjes
 • 60 gram ongezouten cashewnoten
 • 1 el mangochutney
 • 1 citroen (geraspte schil)
 • 2 el yoghurt (voor vegan raad ik kokosyoghurt aan)
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • olijfolie
 • 200 gram paneer (vegan optie: kikkererwten)
 • 1 kaneelstokje
 • 3 kruidnagels
 • 3 kardemompeulen
 • 4 tenen knoflook
 • 1 ui
 • 5 cm gember
 • optioneel: 4 takjes koriander
 • basmatirijst
 • optioneel: mini naan

Bereiding:

Doe de cashewnoten samen met de mangochutney in 700 ml kokend water en zet even opzij. Rasp de citroenschil in een grote kom, voeg de yoghurt, paprikapoeder, wat peper & zout toe en meng alles goed door elkaar. Snijd de paneer in blokjes, breek de bloemkool in roosjes en meng ze door de marinade. Doe in een bakblik en zet dit 12 minuten onder de grill.

Doe in de tussentijd de boter samen met olijfolie in een hapjespan, voeg het kaneelstokje en kruidnagels toe. Zet op een laag vuur. Kneus de kardemompeulen en voeg de losse pitjes toe aan de pan. Pel de tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes en bak even mee. Roer regelmatig. Pel de ui en schil de gember, snijd beiden in grove stukjes. Doe samen met een flinke scheut kokend water in de blender. Maal tot een pasta en voeg die pasta toe aan de pan. Roer 10 minuten door.

Doe de inhoud van de pan weer in de blender en maal (eventueel in porties) superfijn. Doe dit weer terug in de pan, breng aan de kook en roer regelmatig. Roer hier de paneer en bloemkool doorheen en laat even inkoken. Kook in de tussentijd in een aparte pan de rijst gaar en bak de naan af.

Let op: het gebruik van paneer of kikkererwten is wel echt nodig. Je hebt namelijk iets nodig wat nog vocht opneemt. Als je dit vervangt voor bv een andere kaas, dan wordt het een hele waterige boel (ik spreek uit ervaring).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *