Falafel (Jamie’s versie)

Falafel (Jamie’s versie)

Falafel is een gerecht (streetfood) dat oorspronkelijk uit Libanon komt. Falafel wordt gemaakt van kikkererwten, waardoor het vegan is én proteïnerijk! Streetfood om zonder schuld te eten dus.

Deze keer maakte ik hem naar recept van Jamie Oliver, dat iets afwijkt van het originele recept.

Ingrediënten:

  • 300 gram kikkererwten
  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gemalen koriander
  • Grote bos gemengde kruiden, zoals peterselie, munt en koriander
  • 200 gram diepvrieserwten
  • 1 citroen voor het sap
  • 4 pita’s
  • 4 el tahin

Bereiding:

Laat de kikkererwten zeker een nacht weken in water. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, zijn 2 kleine blikjes voldoende. Was de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine. Voeg de knoflook, erwten, gedroogde kruiden, citroensap en verse kruiden toe, samen met een scheutje olijfolie. Meng totdat alles goed gemalen en gemengd is. Het mengsel hoort een klein beetje vochtig te zijn. Is het te nat, voeg dan een eetlepel bloem toe en meng opnieuw.

Laat het mengsel het liefste even staan. Als je die tijd niet hebt, maak je er direct balletjes van. Zorg dat je handen nat zijn en druk het mengsel in stevige kleine balletjes. Maak ze vervolgens een klein beetje plat.

Je kunt de balletjes frituren, maar bakken in de pan gaat ook. Bak ze aan beide kanten goudbruin. In de frietpan hebben ze ongeveer 4 minuten nodig.

Bak de pita broodjes af. Snijd ze open, besmeer met tahin en beleg met wat balletjes falafel. Heerlijk met tzatziki saus, maar dan is je gerecht niet meer vegan. De balletjes zijn ook goed in te vriezen of lekker in een salade!

Bij de broodjes serveerde ik een Libanese rozenlimonade, van citroen en rozenblaadjes.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *