Limburgs stoofvlees

Limburgs stoofvlees

De favoriet van Nederland; Limburgs stoofvlees. Of Limburgs zuurvlees. Die naam is een bewuste keuze, want het vlees is zuurder dan bij ‘gewoon’ stoofvlees. Dat komt omdat je het niet met wijn of bier stooft, maar met witte wijn azijn en water. Dat zure wordt weer in balans gebracht door de appelstroop. Deze stoof vormt een heerlijke combinatie met rode kool met appeltjes!

Ingrediënten stoofvlees:

 • 600 gram riblappen of stoofvlees
 • 100 ml witte wijnazijn
 • 200 ml kraanwater
 • 4 laurier blaadjes
 • 3 kruidnagels
 • 2 uien
 • 2 sneetjes ontbijtkoek
 • 4 eetlepels appelstroop
 • 50 gram ongezouten roomboter

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi met peper & zout. Verhit de boter in een braadpan en versnipper de uien. Fruit de uien in de pan, voeg de laurierblaadjes en kruidnagel toe. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin op hoog vuur. Schenk de azijn en het water bij het vlees, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat dit voor een uur staan.

Besmeer de ontbijtkoek met de appelstroop. Voeg dit na een uur toe aan de braadpan en roer goed door. Check of er nog genoeg vocht bij zit; het mag niet droog koken. Doe de deksel er weer op en laat nog eens anderhalf uur stoven. Haal voor het serveren de kruiden eruit.

Ingrediënten rode kool:

 • 1 rode kool; fijn gesneden
 • 1 kg appels
 • 3 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje

Bereiding:

Snijd de rode kool fijn. Zet een grote pan met een klein laagje water op het vuur, met de rode kool, kruidnagels en kaneelstokje. Breng aan de kook en draai het vuur wat lager. Schil de appels en snijd in partjes. Voeg na ongeveer 15 minuten de appelpartjes toe. Kook nog 5 minuten. De appels vallen vanzelf uit elkaar; roer ze goed door de rode kool. Haal de kruidnagels en kaneelstokje eruit.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *