Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Zelf merk ik dat het ‘slechte’ seizoen weer begonnen is. Het is weer slechter weer, meer regen, waardoor ik veel minder buiten kom. Daarbij de supermarkten die vol liggen met alle lekkernijen rondom de Sint. Dus werd het weer tijd om weer eens een gezond tussendoortje/ontbijt te gaan maken.

Ontbijtkoek uit de supermarkt zit bomvol suikers. De ‘zero’ versies bevatten alsnog zoetstoffen, wat hetzelfde effect heeft op je hersenen. Ik maakte er daarom eentje zonder suiker, zonder gluten én vegan.

Ingrediënten (voor één grote ontbijtkoek, cakevorm)

  • 50 gram dadels
  • 2 eetlepels (100%) appelstroop
  • 200 ml plantaardige melk
  • 250 boekweitmeel
  • 2 el koekkruiden
  • 2tl baking soda
  • 2 tl appelcider azijn

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in. Week de dadels in heet water, ongeveer 10 minuten. Blend ze daarna samen met de appelstroop en melk in een blender. Voeg vervolgens het meel en de koekkruiden toe en mix goed door. Meng in een apart bakje de baking soda met het appelcider azijn. Dit gaat meteen schuimen. Voeg als laatste toe aan de blender en meng nog even door.

Giet in de cakevorm en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en besmeer de plakjes lekker met een dikke laag boter!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *